maanantai 4. helmikuuta 2013

Maan lapset

1: Luolakarhun klaani: Sarjan avausosa. Tässä kirjassa Ayla (nykyihminen) saapuu neandertalin ihmisten heimoon, joka kutsuu itseään Luolakarhun klaaniksi. Ayla on erilainen, joten matkalla sattuu kommelluksia ja kuolemaa. Lopuksi Ayla joutuu lähtemään sieltä. Maailmanmenestys romaani. 4 tähteä, sillä kuolemaa oli liian paljon, mutta se on hyvä.


2: Hevosten laakso: Sarjan edellisessä osassa Ayla joutui lähtemään kotoaan, neandertalin ihmisten luota. Hän löytää paikaan, jossa asua, unelmalaakson. Samaan aikaan Jondalar ja Thonolan lähtevät tekemään Matkaa. Keitä he ovat ja miten he liittyvät Aylan elämään? Se selviää kirjassa. 3 tähteä, sillä se oli aika tylsä.

3: Mammutin metsästäjät: Ayla ja Jondalar ovat muuttaneet mamutoiheimoon, Leijonan leiriin.Siellä Ayla -tosin tahattomasti- onnistuu hurmaamaan montakin miestä. Mutta solmiiko hän liiton aina niin hauskan Ranecin kanssa? Lähteekö Jondalar kotiinsa ja pystyykö hän unohtamaan Aylan?  4,9 tähteä, sillä kirja on hyvin monipuolinen.

4: Tasangon vaeltajat: Kun Ayla tekee Matkaansa yhdessä melkein-puolisonsa Jondalarin ja erikoisen matkaseurueensa kanssa, he kohtaavat monia heimoja, esim. sharamudoit, s'armunait sekä muita mamutoita. Jondalar joutuu vangiksi naisten valtaamaan kylään ja ajattelee, että kukaan muu heidän matkaseurueestaan ei ole enää elossa paitsi hän, hän tahtoo kuolla. Miten kaikki oikein järjestyy? 3,3 tähteä, sillä suurin osa kirjasta on matkantekoa ja se on tylsää.

5: Luolien suojatit: Ayla ja Jondalar ovat saapuneet Matkansa määränpäähän, Jondalarin kotiin. Ayla on siellä kummajainen, joka tuo mukanaan uusia ajatuksia ja keksintöjä. Jondalarkaan ei ole se sama nuori mies, joka lähti silloin Thonolanin kanssa tekemään Matkaa. Aylaa kiinnostavat myös tietäjät. Tuleeko Aylasta joskus tietäjä, Zeladoni? 4,5 tähteä, sillä se oli paikoittain tylsä, mutta vastapainona kirjassa sai kokea iloa, onhan Jean M. Untinen-Auel joka tapauksessa elävöittävä kirjailija.




6: Maalattujen luolien maa: Aylan Zeladonikoulutus jatkuu. Samaan aikaan Jonayla -Aylan ja Jondalarin tytär- kasvaa, Jondalar kouluttaa kiviseppiä ja elämä hymyilee. Kun Aylan koulutus alkaa viedä enemmän ja enemmän aikaa, Jondalar suostuu viettämään aikaa Marona -nimisen inhottavan naisen kanssa. Miten se vaikuttaa muuten niin sitoutuneeseen pariskuntaan? 4,5 tähteä, sillä kirja on välillä tylsä ja turhauttava, mutta välillä sitä oikein ahmii. Vähän minua kirjan luettua myös suretti, sillä kirja on koko sarjan päätösosa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti